Визначення факторів ризику сколіозу в дітей шкільного віку за допомогою анкетування - Голованова, І.А.; Подвін, А.М.; Попова, К.О.; Бєлікова, І.В.; Краснова, О.І. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета роботи – дослідити фактори ризику за даними науково-інформаційних джерел для розробки методики оцінки ризику виникнення сколіозу в дітей шляхом анкетування.Матеріали та методи. Проаналізовано наукові інформаційні джерела, які застосовуються для визначення факторів ризику поширення сколіозу серед дітей шкільного віку. Застосовано бібліосемантичний метод, контент-аналізу, аналітичний, системного підходу й аналізу, соціологічний (для створення анкети). Відповідно до визначених згідно з даними літератури фактори ризику сколіозу в дітей ми поділили на сім груп; медичні; генетичні (спадковість); постуральні (оцінки постави школярів); поведінкові; побутові; та фактори, що стосуються медичної грамотності й обізнаності (частота відвідувань сімейного лікаря та поінформованості щодо профілактики захворювань). Результати. Проаналізовано наукові джерела інформації щодо визначення основних факторів ризику виникнення сколіозу в дітей шкільного віку, які проводилися в різних країнах світу, та доповнено наявні анкети питаннями, які стосуються розвитку сколіозу в школярів в Україні. У сучасних дослідженнях щодо оцінки фактори ризику визначенні основні контекстуальні чинники, а саме: демографічні, медичні, генетичні, постуральні, поведінкові фактори, побутові та чинники, що стосуються медичної грамотності й обізнаності. Вивчення їх впливу є важливим для попередження захворювання та запобігання ускладнень за складного перебігу сколіотичної хвороби, а також формування обізнаності батьків і громадськості щодо профілактики та вчасного виявлення захворювання на сколіоз як найбільш поширеного захворювання серед хвороб опорно-рухового апарату. Висновки. У результаті проведеного аналізу факторів ризику встановлені різні групи чинників, який лежать в основі вивчення виникнення сколіозу як найбільш поширеного захворювання серед хвороб опорно-рухового апарату в дітей шкільного віку, а саме: 1. Демографічні фактори, які пов’язані з морфологічними параметрами тіла, віком та статтю, оскільки характерною особливістю сколіозу є його схильність до прогресування у період статевого дозрівання та інтенсивного зростання скелету, а також виявлено, що ІПС зустрічається у 10 разів частіше у дівчаток, ніж у хлопчиків. 2. Дослідження медичних факторів встановило, що у школярів, які мали перехресний прикус – відзначаються захворювання на сколіоз. 3. На тяжкість і прогресування сколіотичної хвороби впливає генетичний фактор – такий як спадковість. 4. Постуральні фактори – малорухливий спосіб життя, що супроводжується тривалим сидінням та мінімальною фізичною активністю також пов’язані з підвищеним ризиком виникнення сколіозу. 5. Водночас проаналізовано, що поведінкові чинники, такі як недостатня кількість годин для сну, дефіцит вітамінів та активна спортивна діяльність – впливають на розвиток та прогресування сколіозу. 6. Медична грамотність та знання, пов’язані з основами виявлення сколіозу у дітей шкільного віку є важливими для суспільства, оскільки позначаються на його ранньому виявленню.Таким чином, для попередження захворювання та запобігання ускладнень складного перебігу сколіотичної хвороби в дітей важливим є вчасне виявлення факторів ризику, які призводять до виникнення цієї патології, шляхом проведення опитування батьків дітей у закладах освіти та потребують вирішення як на громадському, так і на державному рівні.