Оцінка діяльності регіональних систем крові в Україні, 2016–2020 роки - Чугрієв, А.М.; Шатило, В.Й. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Діяльність регіональних систем крові (РСК) визначає стабільність трансфузіологічної допомоги в лікувальних закладах.У 2016–2020 рр. кількість донорів зменшилася на 22,4%, донацій – на 19,1%, обсяг еритроцитвмісних компонентів, виданих лікарням, – на 14,8%, що потребує стратегічного моніторингу через рейтингову оцінку РСК. Мета – установити стан діяльності РСК України за допомогою рейтингового індексу і забезпечити інформаційну підтримку управлінських рішень.Матеріали і методи. Проаналізовано 22 РСК за даними МОЗ і НАМН (2016–2020). Індикатори, сформовані методом Дельфі, згруповано у два блоки. Блок 1 «Забезпеченість» містить чотири показники на 1000 населення (донори; дози еритроцитів; аферезні тромбоцити; плазма для фракціонування). Блок 2 «Ефективність» включає шість відносних величин, що характеризують продуктивність персоналу й обладнання. Рейтинг визначали триетапним ранжуванням; статистичний аналіз виконано в Excel.Результати. За блоком 1 лідирували Дніпропетровська, Запорізька, Волинська, Полтавська, Миколаївська, Сумська та Хмельницька області (90,6–108,8 бала). У блоці 2 перші позиції посіли Миколаївська, Дніпропетровська, Київ, Сумська, Вінницька, Харківська й Хмельницька (90,8–131,0). Інтегрально найкращі результати продемонстрували Дніпропетровська (235,4 бала), Миколаївська (224,2) та Сумська (208,2); дев’ять областей залишилися у «зоні контролю» (<150 бала), що свідчить про суттєву нерівномірність ресурсів. Отримані рейтинги МОЗ щороку використовує для адресного фінансування та навчальних програм.Висновки. Ранговий аналіз окреслив сильні і слабкі сторони кожної РСК, формуючи базу для цілеспрямованих заходів з підвищення забезпеченості компонентами крові та ефективності роботи. Запропонований набір індикаторів придатний для безперервного стратегічного моніторингу національної системи крові.