НЕТРИМАННЯ СЕЧІ ТА ЗНАННЯ МЕДСЕСТЕР ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ КАТЕТЕР-АСОЦІЙОВАНОЇ ІНФЕКЦІЇ СЕЧОВИВІДНИХ ШЛЯХІВ - Babecka, J.; Gulasova, I. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Метою цього дослідження було оцінити знання та практичні навички медсестер щодо профілактики катетер-асоційованих інфекцій сечових шляхів. Методи. Було проведено перехресне кореляційне дослідження із вибіркою з 67 медсестер, прийнятих на роботу з медичної практики та інтенсивної терапії у Словаччині. Учасники заповнили Анкету знань та практик. Він включав одну частину: Анкета рівня знань та обсягу практик. Збір даних проводився з вересня 2021 року по січень 2022 року. Дані аналізували за допомогою SPSS версії 22. Результати. Більшість медичних сестер (91,2%) відвідували освітню або навчальну програму щодо процедури роботи з сечовим катетером, тоді як лише 8,8% ніколи не відвідували. 32,1% медичних сестер відвідували освітню або навчальну програму щодо процедури роботи з сечовим катетером більше двох разів. Більше половини медичних сестер (77,76%) мали низький рівень знань. При цьому близько третини (35,40%) медичних сестер мали середній рівень знань, і лише 0,72% медсестер мали високий рівень знань. Щодо рівня практики медсестер щодо профілактики катетер-асоційованих інфекцій сечовивідних шляхів, було відзначено, що більшість медсестер (89,90%) мали низький рівень практики. Тоді як 11,10% медсестер мали хороший рівень практики. Висновки. Не було статистичного значущого зв’язку між знаннями та практикою медсестер щодо катетер-асоційованої інфекції сечовивідних шляхів. Крім того, не було суттєвого зв’язку між соціально-демографічними змінними та середніми балами знань чи практики. Хоча існував значний зв’язок між знаннями медсестер та віком, а також існував значний зв’язок між практикою медсестер та поточним підрозділом.