ЗМІСТОВЕ ТА МЕТОДОЛОГІЧНЕ НАПОВНЕННЯ ПІДГОТОВКИ МАГІСТРІВ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я З ПИТАНЬ МЕДИЧНОЇ ТА ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ - Дуб, М.М.; Брич, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: проаналізувати та обґрунтувати змістове і методологічне наповнення підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 229 «Громадське здоров’я» з питань фізичної та медичної реабілітації. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження стали результати опрацювання та аналізу освітньо-наукової програми підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю 229 «Громадське здоров’я», робочої програми навчальної дисципліни «Фізична і медична реабілітація в системі збереження здоров’я населення» та інших документів ДВНЗ «Ужгородський національний університет». Використані бібліосемантичний метод та метод структурно-логічного аналізу. Результати. З метою набуття магістрами громадського здоров’я компетентностей для участі в організації реабілітаційного напрямку у сфері громадського здоров’я пропонується навчальна дисципліна «Фізична і медична реабілітація у системі збереження здоров’я населення» обсягом 4 кредити. Робоча програма дисципліни представлена досить широким обсягом тем та побудована на основі компетентнісного підходу з врахуванням моделі конструктивного узгодження. Змістове наповнення включає огляд ключових документів, що стосуються обмеження життєдіяльності та реабілітації, ознайомлення з структурою та принципами організації і функціонування системи надання реабілітаційної допомоги населенню. Основними формами освітньої діяльності є традиційні навчальні заняття, інтерактивні форми навчання та самостійна робота студентів. Забезпечуються сумативне і формативне оцінювання. Висновки. Вибіркова навчальна дисципліна «Фізична і медична реабілітація у системі збереження здоров’я населення» обсягом 4 кредити, представлена у ДВНЗ «Ужгородський національний університет», пропонує широке змістове та достатнє методологічне наповнення, що дозволить здобувачам освіти другого (магістерського) рівня за спеціальністю 229 «Громадське здоров’я» оволодіти компетентностями для роботи у сфері реабілітації як складової громадського здоров’я.