ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ СОЦІАЛЬНИХ ФАКТОРІВ НА СТАН ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я ДОРОСЛОГО НАСЕЛЕННЯ - Кальчук, Р.Д.; Клименко, В.І. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: вивчити вплив соціальних чинників на стан психічного здоров’я дорослого населення. Матеріали та методи. Проведено соціологічне опитування 342 осіб, які не вважають себе хворими, для виявлення преморбідних станів та їх чинників ризику, які встановлено за допомогою розрахунку відношення шансів. Результати. Результати проведеного дослідження показують значну поширеність тривоги та депресії серед дорослого населення, разом понад 60%, до яких призводять соціальні фактори та життєві події особистості: травма чи хвороба, зміна стану здоров’я членів родини, надмірне занепокоєння власним здоров’ям, сексуальні проблеми, звільнення з роботи не залежно від причини, самотність, постійне відчуття страху за завтрашній день. Висновки. Поширеність тривожно-депресивного синдрому серед дорослого населення становить 62,8±4,75%, провідними чинниками ризику якого є зміна стану особистого здоров’я чи членів родини (відношення шансів OR=10,8, 95% СІ: 8,3-12,4; р<0,05), звільнення з роботи не залежно від причини (відношення шансів OR=8,13, 95% СІ: 5,13-10,1; р<0,05), самотність (відношення шансів OR=4,84, 95% СІ: 3,83-5,12; р<0,05).