ПРОФЕСОР КАФЕДРИ ГІГІЄНИ, МЕДИЧНОЇ ПОЛІЦІЇ, МЕДИЧНОЇ ГЕОГРАФІЇ ТА СТАТИСТИКИ УНІВЕРСІТЕТУ СВЯТОГО ВОЛОДИМИРА В.А. СУББОТІН (1844–1898) - Васильєв, К.К.; Васильєв, Ю.К. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Висвітлити важливі прогалини в біографії організатора і першого завідувача кафедри гігієни, медичної поліції, медичної географії та статистики В.А. Субботіна, акцентуючи увагу перш за все, на академічній кар’єрі професора. Матеріали та методи. Джерелом для даної роботи були, як опубліковані матеріали, так і архівні. Використаний історико-біографічний метод. Результати. З’ясовано основні етапи академічної кар’єри проф. Субботіна. Вперше встановлено, які факультетські дисципліни викладалися на кафедрі гігієни, медичної поліції, географії та статистики. Висновки. З етапів життя В.А. Субботіна, як вченого і викладача вищої школи треба виділити наступні: з 1869 р. був в дворічному закордонному відрядженні для приготування до професорського звання по кафедрі гігієни, медичної поліції, медичної географії та статистики; з 1871 р. – доцент, а з 1872 р. – професор на тій же кафедрі; в 1893 р. – звільнений від служби. Створення в 1871 р. кафедри гігієни, медичної поліції, медичної географії та статистики відбулося шляхом виділення з кафедри державного лікарезнавства двох факультетських дисциплін – гігієни та медичної поліції. В.А. Субботін читав тільки ці дві навчальні дисципліни – гігієну та медичну поліцію.