ПІЛОТНЕ МАСОВЕ ТЕСТУВАННЯ ШВИДКИМИ ТЕСТАМИ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ COVID-19 У СЛОВАЧЧИНІ - Babečka, J. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Автор пояснює пілотне тестування на інфекцію Covid-19 в Словаччині за допомогою експрес-тестів на антигени. Кампанії масового тестування є альтернативним способом виявлення заразних людей і дозволяють проводити цільові втручання без особливого додаткового тягаря для тих, хто не заразився. Однак до недавнього часу вони були обмежені залежністю від полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) для діагностики інфекції SARS-CoV-2. Незважаючи на те, що лабораторні можливості були збільшені в рекордно короткі терміни, тестування ПЛР залишається дорогим і рідко може досягати часу виконання менше одного дня. Для порівняння, недавно розроблені експрес-тести на антигени дешеві і можуть бути швидко зроблені у великих кількостях, пропонуючи результати на місці за 15-30 хвилин без необхідності звернення в лабораторії. Вони менш чутливі при виявленні інфекцій з низьким вірусним навантаженням, але були ефективні в переважній більшості випадків виявлення інфекційних агентів і, отже, можуть зробити масове тестування життєздатною частиною нефармацевтичних втручань.