ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ВІДНОВЛЮВАЛЬНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ ІНЕРЦІЙНОЇ ГІМНАСТИКИ ТА ЕЛЕМЕНТІВ ЕРГОТЕРАПІЇ У ЧОЛОВІКІВ, ХВОРИХ НА КОКСАРТРОЗ - Афанасьєв, С.; Афанасьєва, О.; Рокутов, С.; Проскура, В.; Муквич, В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: дослідити ефективність застосування відновлювальної технології з використанням інерційної гімнастики та елементів ерготерапії у чоловіків, хворих на коксартроз. Матеріали та методи. У дослідженні взяло участь 41 чоловік середнього віку (50,6±0,7) років, хворих на ОА кульшового суглобу IІ рентгенологічної стадії за Kellgren-Lowrence. Використовували наступні методи WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Arthrose index) з використанням візуальної аналогової шкали (ВАШ) для оцінки інтенсивності болю, шкала Харріса, шкала Лекена, тест «Встань і йди, тест на час», методи математичної статистики. Результати. Протягом 3 місяців пацієнти ОГ отримували комплекс фізичної терапії, який включав інерційну гімнастику. Для покращення навиків самообслуговування фізична терапія поєднувалася з елементами ерготерапії, хворі КГ одержували традиційний комплекс фізичної терапії. При повторному дослідженні пацієнтів ОГ через 3 місяці виявлено суттєве зменшення інтенсивності болю в області кульшових суглобів, яка за шкалою ВАШ зменшилася в 1,9 рази (р<0,001). Рівень скутості за WOMAC-В знизився в 2,2 рази (р<0,001), а 38,1% хворих не визнали її наявність. Після застосування фізичної терапії у всіх хворих ОГ знизилася недостатність фізичної активності в 1,8 рази (р<0,001), про що свідчать показники шкали WOMAC-С. Позитивна динаміка показників функціональної здатності кульшових суглобів сприяла зменшенню ступеню обмеження життєдіяльності, що підтверджено сумарним індексом Лекена. Середня оцінка за шкалою Харріса на заключному етапі спостереження склала (87,4±1,6) балів, що в цілому відповідало добрій функції суглоба. За результатами тесту «Встань і йди» час, за який хворі проходять необхідну відстань зменшився в 1,3 рази. Висновки. Застосування запропонованої відновлювальної технології сприяло суттєвому зменшенню індекса WOMAC хворих ОГ. Середня оцінка за шкалою Харріса на заключному етапі в цілому відповідала добрій функції суглоба. Застосування елементів ерготерапії сприяло зменшенню ступеню обмеження життєдіяльності, що підтверджено сумарним індексом Лекена та за результатами тесту «Встань і йди».