ФУНКЦІОНАЛЬНА ПІДСИСТЕМА МЕДИЧНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ПРИ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ ТА УКРАЇНИ – ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА - Якимець, В.М.; Печиборщ, В.П.; Волянський, П.Б.; Кушнір, В.А.; Вороненко, В.В.; Cлабкий Г.О. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Порівняти стан та організацію функціональної підсистеми медичного захисту населення в єдиній державній системі цивільного захисту США та України для оптимізації її діяльності в підготовчий період та ефективного реагування в процесі подолання наслідків надзвичайних ситуацій (НС) та якісного і своєчасного надання екстреної медичної допомоги (ЕМД) потерпілим в НС мирного часу, особливого періоду та під час терористичних акцій. Матеріали та методи. У дослідженні використані нормативно-правові документи держави, наукові публікації, матеріали науково-практичних конференцій та проведено порівняльний аналіз організації функціональної підсистеми медичного захисту населення США та України. Результати. На основі проаналізованого досвіду діяльності функціональної підсистеми медичного захисту населення в єдиній державній системі цивільного захисту США та України визначені проблеми, пріоритетні завдання та шляхи їх вирішення. Проведений детальний аналіз недоліків нормативно-правового та матеріально-технічного забезпечення діяльності функціональної підсистеми медичного захисту населення в єдиній державній системі цивільного захисту США та України. Висновки. Встановлено ряд проблем діяльності функціональної підсистеми медичного захисту населення в єдиній державній системі цивільного захисту. Порівняно результати діяльності служби функціональної підсистеми медичного захисту населення в єдиній державній системі цивільного захисту України та ряду країн світу. Надано пропозиції щодо діяльності та вирішення проблем функціональної підсистеми медичного захисту населення в єдиній державній системі цивільного захисту.