АНАЛІЗ ВИЯВЛЕННЯ ЗНИЖЕННЯ ГОСТРОТИ СЛУХУ У ДІТЕЙ РІЗНИХ ВІКОВИХ КАТЕГОРІЙ ЗАКАРПАТТЯ ПІД ЧАС ПРОФІЛАКТИЧНИХ ОГЛЯДІВ - Шип, Д.Я. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – дослідити та проаналізувати частоту виявлення зниження гостроти слуху у дітей різних вікових категорій Закарпаття під час профілактичних оглядів. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження слугували результати профілактичних оглядів дітей різних вікових категорій Закарпатської області в розрізі адміністративних територій за період 2016-2017 рр. В ході дослідження використано статистичний метод. Результати. В ході дослідження встановлено, що частота виявлення зниження гостроти слуху у дітей різних вікових категорій, крім школярів 9-11 класів, де відмічено зростання показника, Закарпатської області під час профілактичних оглядів має тенденцію до скорочення, але залишається високою. Встановлені значні коливання зазначеного показника в розрізі адміністративних територій. Так, найвищий показник виявлення вказаної патології зареєстровано серед дітей, що почали навчання з 7 років в Тячівському районі (114,3 в розрахунку на 1000 оглянутих) в той час як в 7 районах області серед дітей даної вікової категорії вказана патологія не була виявлена. Висновки. Виявлені під час профілактичних оглядів високі показники частоти зниження гостроти слуху у дітей потребують їх забезпечення спеціалізованою медичною допомогою та спеціальними умовами навчання.