ЕФЕКТИВНА КОМУНІКАЦІЯ МІЖ ЛІКАРЕМ ТА ПАЦІЄНТОМ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД І НАУКОВО-МЕТОДОЛОГІЧНА ОСНОВА - Балашов, К.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Розбудова системи фізичної та реабілітаційної медицини відіграє важливу роль у підтримці здоров’я населення та збереженні активного і максимально повноцінного життя для кожної людини. Особливості реабілітаційного процесу – його тривалість та орієнтованість на активну участь пацієнта – ставить особливі вимоги до рівня взаємодії між лікарім та пацієнтом, і покладає на лікаря додаткову відповідальність за правильність здійснення комунікації. Теоретична основа комунікацій в охороні здоров’я детально досліджена у працях закордонних та вітчизняних вчених. Sheppard, Janoske, & Liu (2012) виокремили чотири засадничі для систем комунікації теорії: модель кризової комунікації та комунікації невідкладного ризику, ситуаційну теоріу публічної комунікації, евристично-систематичну модель, модель дорадчого процесу. На сьогодні навчання лікарів фізичної та реабілітаційної медицини основ комунікації на післядипломному етапі є найбільш простим та оперативним шляхом підвищення якості реабілітаційної допомоги. Це потребує розробки навчальних програм та планів циклів тематичного удосконалення та майстер-класів з питань міжособистісної комунікації.