АНАЛІЗ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ІНФЕКЦІЇ, ЩО ПЕРЕДАЮТЬСЯ СТАТЕВИМ ШЛЯХОМ СЕРЕД НАСЕЛЕННЯ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ У РОЗРІЗІ РАЙОНІВ - Кошмякова, Т.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження полягала у аналізі захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом серед населення Закарпатської області у розрізі районів за 2017-2019 роки. Матеріали та методи. Було проаналізовано статистичні звітні форми Обласного клінічного шкірно-венерологічного центру Закарпатської обласної ради за 2017-2019 рр. Результати. Ситуація з сифілісом нестабільна. Відмічається спад облікованої захворюваності на гонорею, трихомоніаз, урогенітальний хламідіоз та уреамікоплазмозта ріст цих ІПСШ у Рахівському, Тячівському, Перечинському та Хустському районах, що пов’язано із сезонною міграцією осіб на заробітки. Висновки. У Закарпатській області присутні особливості, пов’язані з її географічним розміщенням та сезонною міграцією осіб на заробітки. Відсутність програм контролю за поширеністю ІПСШ, відсутність активного виявлення сифілісу лікарями суміжних спеціальностей, синдромний підхід до лікування ІПСШ сімейним лікарями, низький рівень пропаганди адекватної статевої поведінки призвели до відсутності об’єктивної поширеності ІПСШ у Закарпатської області. Так, на фоні облікованого, а не реального зниження показників захворюваності на ІПСШ відмічається їх ріст у певних районах за рахунок сезонної міграції осіб на заробітки.