КЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПАЦІЄНТІВ З ПОЄДНАНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ АСТМА-ХОЗЛ ТА РІЗНИМ НУТРІТИВНИМ СТАТУСОМ - Нестеровська, О.А.; Ступницька, Г.Я.; Федів, О.І. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Отже, згідно результатів дослідження, для пацієнтів з поєднанням астми та ХОЗЛ характерними є більш виражена респіраторна симптоматика, а саме задишка та тривалий кашель з виділенням мокротиння, нижча толерантність до фізичних навантажень, вищий відсоток жирової, м’язової маси та вісцерального жиру та менш виражена обструкція при проведенні спірометрії в порівнянні із групою ХОЗЛ.