ВПРОВАДЖЕННЯ МОДЕЛІ СКРИНІНГУ НА РІВЕНЬ ДЕПРЕСІЇ ПРИ ЛІКУВАННІ ВІЛ-ПОЗИТИВНИХ ПАЦІЄНТІВ «TEST AND TREAT» КЛІНІКИ В УКРАЇНІ - Лопатіна, Я.В.; Басараб, Я.О.; Терещенко, О.М.; Шепілова, К.Ю. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Дослідити поширеність розладів психічного здоров’я у ВІЛ-інфікованих пацієнтів в рамках впровадження моделі скринінгу на депресію і надання послуг лікування серед ВІЛ-позитивних пацієнтів «Test and Treat» клініки. Матеріали та методи. Первинним матеріалом були результати обстеження 776 ВІЛ позитивних пацієнтів у клініці T&T. Використовували загальноприйнятий опитувальник Patient Health Questionnaire PHQ-2 та PHQ-9. Введення даних і статистичний аналіз проводилися за допомогою IBM Statistical Package for the Social Science (IBM SPSS) версії 25.0. Результати. Дані досліджень показали, що у жінок депресія зустрічається частіше, ніж у чоловіків, в той же час, за віковими характеристиками, як у чоловіків, так і у жінок найбільший рівень депресії серед оглянутих нами пацієнтів припав на вік 35-50 років. Висновки. Встановлено, що депресія частіше діагностувалась у пацієнтів з визначальним рівнем вірусного навантаження ВІЛ більше 40 копій/мл, але не залежала від рівня СД4 клітин на момент обстеження.