МІНІМІЗАЦІЯ РИЗИКІВ ДЛЯ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ЧЕРЕЗ ОСВІТУ, МЕДИЦИНУ І БЕЗБАР’ЄРНИЙ ПРОСТІР - Панченко, О.А.; Кабанцева, А.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: дослідити міждисциплінарну особливість деталізованої галузі знань «Громадське здоров’я» та представити шляхи зниження ризиків для громадського здоров’я як практики попередження захворювань, збільшення тривалості життя, зміцнення здоров’я суспільства в цілому. Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 530 осіб. Методи дослідження: авторська анкета «Актуальне функціонування» (авт. А.В. Кабанцева); методика «Госпітальна шкала тривоги і депресії (HADS)» (авт. A.S. Zigmond и R.P. Snaith). Статистичний аналіз результатів було проведено за допомогою програми Microsoft Excel. Результати. Встановлено, що за умов воєнного стану велика кількість людей відчувають зміни фізичного та психічного стану: порушення сну (53,6%), зниження фізичної активності (55,5%), біль у спині (62,8%), головний біль (53,8%), біль у кінцівках (37,4%). Велику загрозу несе наявність факту незадоволення собою (37,2%) та відчуття агресії до себе (20,2%), що виступають суїцидальними ризиками. Висновки. За результатами діагностики 36,2% респондентів потребували поглибленої діагностики, корекції, відповідного лікування та реабілітації. А отже, є потреба у розробці методології оцінки ментального здоров’я та прогнозування ризиків розвитку соматичної патології на базі різноманітних психологічних негараздів.