Забезпечення реформованих закладів охорони здоров’я медичними виробами під час боротьби з російською воєнною агресією - Беляєв, В.Д.; Картавцев, Р.Л. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: дослідити та оцінити рівень забезпеченості створених у процесі реформування системи охорони здоров’я закладів охорони здоров’я медичними виробами для надання допомоги населенню під час боротьби з російською воєнною агресією. Матеріали та методи. Матеріали: результати соціологічного дослідження серед 38 організаторів охорони здоров’я, 37 завідувачів відділень та 32 лікарів-кураторів новостворених закладів охорони здоров’я з різних регіонів України. Дослідження проводилося в листопаді – грудні 2024 року. Методи: бібліосемантичний, соціологічний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Під час проведення дослідження збережено конфіденційність інформації про респондентів. Результати. У процесі дослідження встановлено, що в надкластерних закладах охорони здоров’я рівень забезпеченості закладів охорони здоров’я медичними виробами, який повною мірою забезпечує потребу в лабораторній діагностиці, становить 62,5 %, функціональній діагностиці – 66,6 %, променевій – 50,0 % та потребу лікувального (62,5 %) й реабілітаційного (37,5 %) процесів. У кластерних закладах охорони здоров’я рівень забезпеченості медичними виробами, який повною мірою задовольняє потребу в лабораторній діагностиці, становить 52,6 %, функціональній діагностиці – 56,1%, променевій – 52,6 % та потребу лікувального (77,2 %) й реабілітаційного (33,3 %) процесів. У загальних закладах охорони здоров’я рівень забезпеченості медичними виробами, який повною мірою задовольняє потребу в лабораторній діагностиці, становить 26,9 %, функціональній діагностиці – 73,1 %, променевій – 57,7 % та потребу лікувального (77,2 %) й реабілітаційного (26,9 %) процесів. При цьому встановлено, що в закладах охорони здоров’я, які розташовані в зоні активних бойових дій, рівень забезпеченості медичними виробами, який не задовольняє мінімальної потреби діагностичного обстеження пацієнтів, становить у лабораторній діагностиці – 16,7 %, функціональній – 12,5 %, променевій – 20,8 %. Висновки. Рівень забезпеченості реформованих закладів охорони здоров’я медичними виробами під час боротьби з російською воєнною агресією є недостатнім, особливо в зоні активних бойових дій, що потребує визначення оптимальних медичних маршрутів пацієнтів для забезпечення медичної допомоги необхідної якості.