Надання лікарями загальної практики-сімейними лікарями медичної допомоги за наявності раку прямої кишки - Козар, Ю.Ю. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета дослідження – встановити обсяги охоплення лікарями загальної практики – сімейними лікарями населення цільовими профілактичними оглядами та надання ними медичної допомоги населенню в разі захворювання на рак прямої кишки. Матеріали та методи. У процесі виконання дослідження було опитано 137 лікарів загальної практики – сімейних лікарів. Статистичне оброблення отриманих первинних даних проводили з використанням сучасних методів медичної статистики. Під час дослідження були використанні такі методи: бібліосемантичний, соціологічний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. За результатами дослідження встановлено, що всі опитані ЛЗП-СЛ ведуть облік населення віком старше 40 років – осіб, які підлягають цільовим онкологічним профілактичним оглядам, але тільки 17,5% складають плани-графіки проведення цільових профілактичних оглядів населення. Cкринінгові огляди населення на виявлення раку прямої кишки проводять менше ніж 20,0% респондентів. При цьому тільки 15,3% опитаних ведуть облік населення, яке оглянуто на раннє виявлення раку прямої кишки, а 6,6% ведуть облік населення з факторами ризику розвитку раку прямої кишки. Крім того, 34,3% виконували призначення лікарів-спеціалістів. Висновки. Отримані під час соціологічного дослідження дані вказують на те, що для ЛЗП-СЛ проведення скринінгових оглядів населення віком старше 40 років на раннє виявлення раку прямої кишки не є пріоритетним у профілактичній діяльності, що в сучасних умовах потребує зміни організаційних підходів та їх мотивації, а також посилення теоретичної і практичної підготовки до проведення цього виду діяльності.