Обґрунтування застосування екзогенних профілактичних композицій для контролю утворення біоплівки на емалі зубів у дітей - Клітинська, О.В.; Мартиць, Ю.М.; Гурандо, В.Р.; Одноралов, А.І.; Хащевацький, А.В. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Mета наукового дослідження – оцінити вплив препаратів для ремінералізуючої профілактики карієсу на адгезію біоплівки до емалі зубів з метою профілактики демінералізації емалі у дітей.Матеріали та методи. Для оцінки впливу ремінералізуючих композицій на утворення біоплівки та запобігання демінералізації емалі у дітей було проведено обстеження 521 особи. Для оцінки ефективності запропонованої схеми комплексної профілактики карієсу в досліджувані групи було включено 346 дітей віком 3–8 років, з них 163 (46,9%) хлопчики та 183 (53,1%) дівчинки. Дошкільнят було 163, а дітей молодшого шкільного віку – 186. До навчальних груп увійшли діти перших та других класів двох шкіл Ужгорода та чотирьох дитсадків. Контрольну групу склали діти того ж віку, які не отримували ремінералізуючу терапію. Це були учні інших шкіл і не були охоплені профілактичними програмами (загалом – 175 осіб). Дітям основної досліджуваної групи проводили екзогенну медикаментозну профілактику карієсу з використанням ремінералізуючого лаку Біфторид 10 та Ремін Про (VOCO, Німеччина). Діти контрольної групи не отримували жодних профілактичних заходів. Загальновідомим ефектом при застосуванні ремінералізуючої профілактики є зміцнення кристалічної решітки емалі завдяки вмонтовуванню хімічних елементів, котрі є в іонній формі в препаратах, в структуру емалі. Стан індексу гігієни ротової порожнини оцінювали за індексом Федорова-Володкіної. Для підвищення рівня гігієни було запропонано групові методи занять (лекція, діалог, повторення рухів), індивідуальні заняття (інструктор з 5 дітьми), театралізовані ігри для груп із залученням героїв улюблених мультфільмів. Гігієну порожнини рота оцінювали чотири рази – перші два рази на моделях, третій і четвертий – індивідуально в кабінеті лікаря з візуалізацією за допомогою фарбувального розчину «Finder Plaque» (Curaprox, Швейцарія), який чітко вказує на недоліки гігієнічного догляду за порожниною рота та показує шляхи корекції.Прості описові методи та коефіцієнт кореляції Спірмена [r] використовувалися для статистичного аналізу, щоб оцінити зв'язок між досліджуваними параметрами. Рівень значущості встановили на рівні 5%.Результати. Макроскопічно видимий наліт, що утворюється на поверхні емалі зубів між чищеннями, складається з багатьох видів мікроорганізмів, в тому числі великої кількості та різноманіння кислотоутворюючих стрептококів, які можуть спричинити руйнування гідроксиапатиту емалі, особливо в тимчасових зубах, у короткостроковій перспективі завдяки теорії відчуття кворуму. В даний час Quorum Sensing властивий кислотоутворюючим штамам стрептокока. У 2002 році д-р Пол Дженсен з Інституту геномної біології імені Карла Р. Візе в Іллінойсі, США, секвенував геном Streptococcus mutans за допомогою функції визначення кворуму. У 2018 році також секвенували геноми трьох штамів Streptococcus sobrinus. Доведено, що спільна дія кислотоутворюючих стрептококів може швидко руйнувати гідроксиапатити зубної емалі, особливо у тимчасових зубах. Найбільш ефективним методом запобігання утворенню біоплівки є запобігання прилипання бактерій до поверхні емалі.Окрім раціональної індивідуальної гігієни, такими властивостями володіють також препарати, які використовуються для ремінералізації емалі зубів, що підтверджується достовірним покращенням показників гігієни у дітей основної групи, особливо на користь [0; 42%; p<0,001] та задовільний показник [6%; 51%; p <0,001]. Висновки. Приблизно 95–99% всіх мікроорганізмів в умовах навколишнього середовища існують у вигляді біоплівок.Біоплівка, що утворюється на поверхні емалі зубів, багата на кислотоутворювальні стрептококи, які завдяки Quorum Sensing можуть спричиняти руйнування гідроксиапатитів емалі, особливо у тимчасових зубах. Найефективнішим способом запобігання утворенню біоплівки є запобігання її адгезії до поверхні емалі. Цього можна досягти за допомогою препаратів, які ремінералізують емаль зубів і забезпечують лікувальну профілактику карієсу. Використовували Remin Pro та Bifluorid 10 (VOCO, Німеччина) відповідно до індивідуальної клінічної ситуації та показань. Застосування цих препаратів ефективно запобігає демінералізації емалі постійних і тимчасових зубів у дітей, що робить їх ефективним методом профілактики карієсу.