Фізична терапія та ерготерапія військових з вогнепальною травмою плеча - Калінкіна, О.Д.; Виноградова, М.С.; Шевчук, Ю.В.; Калінкін, К.Л. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: аналіз науково-методичної літератури щодо сучасного стану питання особливостей застосування фізичної терапії та ерготерапії для військових з наслідками вогнепальної травми плеча. Матеріали та методи. Методи дослідження містять бібліосемантичний метод та метод структурно-логічного аналізу, з питання анатомо-фізіологічних особливостей вогнепальних травм плеча та їх наслідків, а також особливостей фізичної терапії та ерготерапії для функціонального відновлення зазначеної категорії пацієнтів.Результати. Фізична терапія та ерготерапія відіграють ключову роль у відновленні функціонального стану військових з вогнепальними пораненнями плеча у всіх періодах реабілітації. Ефективність відновлення забезпечується фокусуванням на біопсихосоціальну модель, яка дає змогу цілісно розглядати наслідки порушення стану здоров’я, а також дотриманням мультидисциплінарного підходу, невід’ємною частиною якого є фізичні терапевти та ерготерапевти. Поетапний процес фізичної терапії, який залежить від періоду реабілітації, на якому перебуває пацієнт, сприяє відновленню активної амплітуди рухів у суглобах верхньої кінцівки, зменшенню больового синдрому, збільшенню сили м’язів та покращенню нейром’язового контролю. Фокусом ерготерапії є неможливість заняттєвої активності шляхом терапевтичного використання, модифікації стратегій виконання занять та адаптації середовища, що сприяє максимальному поверненню військових з наслідками вогнепальної травми плеча до незалежного повсякденного функціонування. Висновки. Поетапний і мультидисциплінарний підхід до реабілітації військовослужбовців із вогнепальними травмами плеча створює умови для успішного повернення пацієнтів до ефективної побутової та продуктивної діяльності. Подальші дослідження повинні бути спрямовані на розробку індивідуалізованих алгоритмів фізичної терапії та ерготерапії і оцінку їх довгострокової ефективності.