Професійний статус медичних сестер у контексті соціального сприйняття - Поповічова, M.; Вансач, P.; Бабечка, Й. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Професія медичної сестри є вимогливою, а охорона здоров’я сприймається як одна з ключових цінностей сучасного суспільства. Незважаючи на важливість цієї професії, її статус у суспільстві не завжди достатньо оцінений.Мета дослідження: мета статті полягає в аналізі сприйняття роботи медсестер широким загалом, зосереджуючись на таких аспектах, як спілкування між медсестрою та пацієнтом, суспільне значення та внесок професії, необхідні характеристики медсестер та складність їхньої професії. Матеріали та методи. Для перевірки гіпотез використовувався інструмент індуктивної статистики. Для перевірки гіпотез ми використали критерій незалежності хі-квадрат χ2. Ми приймаємо рішення про значущість відмінностей на основі розрахованого значення p і рівня значущості 0,05. Результати. Дослідження підтвердило, що професія медичної сестри сприймається суспільством переважно позитивно, але зберігається застарілий погляд на медичну сестру як на помічника лікаря. Особисте знання медсестри посилювало сприйняття складності її роботи, а жінки частіше, ніж чоловіки, оцінювали її як більш вимогливу. Суб'єктивний досвід пацієнта вплинув на оцінку професії, а позитивний досвід призвів до більш високого визнання її вимогливості. Висновки. Медсестра – професія, що динамічно розвивається, постійно розширює свої компетенції та висуває підвищені вимоги до професійних знань і навичок. Відповідальність медсестер за пацієнтів, власну роботу та професійний розвиток постійно зростає. Незважаючи на вимогливість, ця професія залишається незамінною місією, яка вимагає не лише професійної підготовки, а й високого рівня співпереживання та бажання допомогти іншим.