РІВЕНЬ ЖИТТЯ ТА ЗДОРОВ’Я: САМООЦІНКА МЕШКАНЦЯМИ АДМІНІСТРАТИВНОГО РАЙОНУ - Мілашовська, В.О. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи: встановити взаємозв’язок детермінантів способу життя та суб’єктивного відчуття власного здоров’я на основі опитування мешканців Мукачівського району Закарпатської області. Матеріали та методи. Матеріалом дослідження слугували дані анонімного анкетування 483 мешканців району, яке було проведене у 2021 р. за самостійно розробленою анкетою. Застосовано два типи методів статистичного аналізу: представлення (опис) розвідки і пояснення одержаних даних (встановлення зв’язків між типами відповідей на запитання анкети, оцінка характеру). Результати. Встановлено, що більшість мешканців району задоволені своїми умовами проживання. Частота та якість харчування опитаних респондентів була у задовільному стані. Психоемоційний стан респондентів у більшій ступені був пов’язаний з незадовільним матеріальним станом, особливо у осіб з вищою чи середньою спеціальною освітою. Суб’єктивно 44,31±2,26% мешканців вказали на середній (не добрий, але й непоганий) стан власного здоров’я, а 13,04±1,53% – оцінили його як поганий та дуже поганий. 16,56±1,69% опитаних респондентів і курять і вживають алкоголь. Висновки. Вагомим чинником дії соціально-економічних, культурних та психологічних детермінант здоров’я індивідуального рівня є спосіб та якість життя населення і її надважлива компонента – суб’єктивне відчуття здоров’я. Встановлення рівня самооцінки населенням способу життя та свого здоров’я є одним із факторів, які зумовлюють формування потреби населенням піклуватися про власне здоров’я і вести здоровий спосіб життя, водночас виступає як основа для стратегічного планування організації медичної допомоги населенню.