ВИВЧЕННЯ ФАКТОРІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА РІШЕННЯ БАТЬКІВ ПРОФІЛАКТИЧНО ВІДВІДУВАТИ СТОМАТОЛОГА З ДІТЬМИ - Ляхова, Н.О. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Визначення факторів, які впливають на рішення батьків профілактично відвідувати дитячого стоматолога та ортодонта зі своїми дітьми. Матеріали та методи. Проведено анкетування 406 батьків дітей-школярів 1-11 класів м. Полтави. Анкета містила питання щодо факторів формування стоматологічного здоров’я, профілактики, факторів ризику стоматологічних захворювань, в тому числі ортодонтичної патології. Методи: бібліосемантичний, соціологічний (анкетування), статистичний. Результати. Фактори, асоційовані з профілактичним відвідуванням до лікаря ортодонта при простому логістичному рівнянні такі: соціальне положення – робітник низько кваліфікованої професії (ВШ 1,49 [95% ДІ 0,99-2,25]), p=0,034, незадовільне фінансове забезпечення (ВШ 2,02 [95% ДІ 1,20-3,39]), p=0,006, низька санітарно-гігієнічна обізнаність (ВШ 2,71 [95% ДІ 1,17-6,28]), p=0,016 а також відвідування стоматолога взагалі лише для лікування в 5,21 рази (ВШ 5,21 [95% ДІ 3,19-8,49]), p=0,001. Шанси не відвідувати стоматолога з профілактичною метою зростають у тих, хто не дотримується правил гігієни (ВШ 2,03 [95% ДІ 1,07-3,86]), p=0,027; нe навчає дитину правилам особистої гігієни (ВШ 5,19 [95% ДІ 1,35-7,03]), p=0,026 та при тому, коли респонденти відповіли, що лікар не інформував про дотримання заходів профілактики у дитини (ВШ 2,18 [95% ДІ 0,95-4,98]), p=0,039. Висновки. Аналізуючи результати дослідження, виявлено вкрай низький рівень обізнаності та поінформованості батьків школярів щодо факторів формування стоматологічного здоров’я їх дітей.