ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ЗАХВОРЮВАНОСТІ ТА НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ХВОРИМ НА ЗЛОЯКІСНІ НОВОУТВОРЕННЯ ОРГАНІВ ДИХАННЯ - Фегер, О.В.; Погоріляк, Р.Ю. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Вивчення особливостей розвитку та перебігу захворюваності на ЗНОД серед населення Закарпатської області, а також особливості надання медичної допомоги хворим з даною патологією. Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – пацієнти, хворі на ЗНОД, які проживають в Закарпатській області. Дане дослідження проводилося з використанням розробленої нами анкети. Статистичний аналіз результатів було проведено за допомогою програми Microsoft Excel. Результати. Було отримано 196 анкет респондентів. Встановлено, що 18,4% пацієнтів контактували з дизельним випаровуванням, 53% респондентів курять і тільки 12,2% кинули курити. Варто відмітити, що у сім’ї пацієнтів також страждали на хронічні захворювання органів дихання та ЗНОД. Встановлено, що за профілактичною допомогою протягом останнього року зверталися тільки 30,6% респондентів. 79,6% – страждали на хвороби органів дихання. Першочергово, 67,3% пацієнтів звернулися за допомогою до сімейної амбулаторії, 20,4% – у поліклініку/лікарню за місцем проживання. Поміж симптомів, які найбільш часто турбували пацієнтів були: постійна втома і нестача енергії, втрата апетиту і ваги, підвищення температури, біль при диханні або кашлі, задишка, біль у грудях, безперервний кашель, втрата, осиплість голосу, закладеність носа. На момент опитування 98,0% звернулись в спеціалізований медичний заклад, при чому 73,% звернулись за направленням лікаря, 20,4% – самостійно. 20,4% опитаних звернулись з метою діагностики та 91,8% – лікування. 53,1% пацієнтів не знають, на якій стадії виявлено їх захворювання. Висновки. Отже, виявлення чинників ризику у хворих на ЗНОД дасть можливість сформувати групи ризику, а координована взаємодія первинної та спеціалізованої медичної допомоги дозволить розробити маршрут пацієнта, що призведе до своєчасного виявлення чинників ризику, їх ранній діагностиці та лікуванню.