ЗНАЧЕННЯ ПСИХОГІГІЄНИ У ВПЛИВІ НА ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я МЕДСЕСТЕР У ПЕРІОД ПАНДЕМІЇ - Ivankova, V.; Belovicova, M. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: ми хочемо підкреслити важливість турботи про психічне здоров’я медичних сестер та необхідність частішого застосування принципів психогігієни, які є важливими для їх психічного здоров’я, особливо в період пандемії. Наш досвід практики вказує на розвиток психічного напруження у медичних сестер і підтверджує відсутність ефективних стратегій управління навантаженням. Методи: використовуючи анкету власного дизайну, ми визначили рівень психогігієни медичних сестер під час пандемії COVID-19. Результати та обговорення: у цій статті ми вказуємо на те, як медсестри сприймають вплив пандемії на свою роботу, як вони справляються зі стресом і які методи релаксації використовують. За словами медсестер, під час пандемії підвищене навантаження та нестача персоналу є найпоширенішими причинами психічного виснаження, яке також пов’язане із загальним виснаженням та дратівливістю. Значна кількість респондентів відчула втрату мотивації, порушення сну, головні болі, відчуття тривоги та зниження концентрації. Психогігієна має важливе значення в роботі медичних сестер під час пандемії. Серед медичних сестер найбільш відомі та використовувані стратегії боротьби з психічним навантаженням: сон і відпочинок, прогулянки на природі, позитивний робочий клімат, фізична активність і спорт. Як інші способи подолання психологічного стресу респонденти згадали розваги та розслаблення, підтримку оточення та медитацію. Висновок: результати показують, що використання ефективних психогігієнічних стратегій медсестрами може зменшити стрес під час пандемії COVID-19 та запобігти вигоранню.