ЗНАЧЕННЯ РЕАБІЛІТАЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ З ДВОСТОРОННЬОЮ ТРАНСФЕМОРАЛЬНОЮ АМПУТАЦІЄЮ - Šupolová, K.; Barkasi, D. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: двостороння трансфеморальна ампутація становить як реабілітаційну, так і соціальну проблему. Хоча це не поширений діагноз, його фізичний і психологічний вплив є значним. Наша мета полягає не тільки в покращенні локомоції пацієнта, але й у ресоціалізації пацієнта. Матеріали та методи: наше досьє складалося з пацієнтів з діагнозом двостороння трансфеморальна ампутація, які пройшли 8-тижневе комплексне реабілітаційне лікування з липня 2015 року по червень 2019 року. Дані були оцінені ретроспективно, а потім оброблені статистично. Результати: на основі наших спостережень ми можемо оцінити позитивний вплив комплексного відновного лікування. Відбулося покращення показника самозабезпечення в оцінці FIM. Висновки: у своїй роботі ми підтвердили позитивний ефект комплексного активного реабілітаційного лікування шляхом підвищення рівня самозабезпеченості у звичайній повсякденній діяльності. Своєчасна і комплексна реабілітація позитивно впливає не тільки на самодостатність, пересування, але й на соціальну реінтеграцію.