СТАН ЗДОРОВ’Я СТУДЕНТІВ ЗА «ПАСПОРТОМ ЗДОРОВ’Я» В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Пономаренко, Н.П.; Томаревська, О.С.; Майдіков, Ю.Л.; Зайцев, В.О. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: проведення моніторингу для виявлення особливостей стану здоров’я студентів за самооцінкою за допомогою «Паспорту здоров’я». Матеріали та методи: було здійснено та проаналізовано скринінгові обстеження здобувачів вищої освіти 1-4 курсів спеціальностей фізична терапія, ерготерапія та фізична культура і спорт за «Паспортом здоров’я». Дослідженням охоплено 52 респонденти. Результати. За результатами аналізу лише 7,7% студентів віднесено до когорти цілком здорові, потребують регулярних тренувань. Щодо функціональних можливостей слухового аналізатора: 80,8% добре чують шепітну мову, 19,2% – ні. Відсоток респондентів за здібністю чути: 92,3% – добре чують, 7,7% – мають труднощі. Серед вище зазначених 92,3%, що добре чують, 16,7% відповіли, що не зовсім чують шепітну мову. Результати суб’єктивної оцінки зору за наступними питаннями: чи добре впізнаєте обличчя з відстані 6 метрів (82,7% так, 17,3% ні), можете прочитати звичайний текст без окулярів (94,2% так, 5,8% ні), добре бачите на відстані без окулярів (71,2% так, 8,8% ні). Також 3,8% студентів не можуть чітко прочитати текст в окулярах та 5,8% осіб в окулярах не чітко бачать оточуючих предметів на відстані. Висновки. Аналіз результатів проведеного моніторингу показав, що лише 7,7% здобувачів вищої освіти складають когорту здорових осіб. Скринінг обстеження за «Паспортом здоров’я» дає можливість безкоштовно виявляти ризики у стані здоров’я населення, що особливо актуально в умовах пандемії Covid-19.