ВПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ АЛЬТЕРНАТИВНИХ МЕТОДІВ ТЕСТУВАННЯ КОСМЕТИЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ: МОЖЛИВОСТІ ТА ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ - Яструб, Т.О.; Худенко, Н.В.; Коваленко, В.Ф.; Григор’єва, К.В.; Донцова, Д.О.; Пригунова, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. Проаналізувати існуючі альтернативні методи тестування косметичної продукції та оцінити можливості їх використання в Україні. Матеріали та методи. При виконанні роботи проаналізовані публікації вітчизняних та зарубіжних видань та керівні документи міжнародних організацій щодо тестування косметичної продукції. Результати. На основі аналізу даних оцінені альтернативні методи та діючі керівництва міжнародних організацій щодо тестування косметичної продукції. Визначені проблемні питання, які потребують вирішення задля впровадження в Україні підходів тестування косметичної продукції без використання тварин. Висновки. Впровадження альтернативних методів оцінки токсичності косметичної продукції представляє собою непросте завдання як для України, так і для інших країн світу. Це пов’язано, перш за все, з відсутністю протоколів оцінки всіх кінцевих токсикологічних точок і невизначеністю загальноприйнятих стратегії тестування нових інгредієнтів та косметичних складів, які містять рослинну сировину та наноматеріали. Для України відкритими залишаються питання затвердження альтернативних методів, стратегій тестування та обмежена кількість фахівців, які мають досвід роботи з альтернативними моделями та володіють методами in vitro.