МОЖЛИВОСТІ ПІДВИЩЕННЯ ФІЗИЧНОЇ АКТИВНОСТІ ПАЦІЄНТІВ ЯК ПРОВІДНОГО ФАКТОРА ЗМІЦНЕННЯ ЗДОРОВ’Я ТА ЗАПОБІГАННЯ ВАЖКОГО ПЕРЕБІГУ COVID-19 НА ЕТАПІ ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ - Мелега, К.П. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – проаналізувати ризики для здоров’я населення, пов’язані зі зниженням рухової активності під час карантинних обмежень у період пандемії COVID-19, окреслити шляхи і засоби підвищення фізичної активності пацієнтів на етапі первинної медико-санітарної допомоги. Матеріали та методи: керівні документи та статистичні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я у сфері громадського здоров’я, результати наукових досліджень. Використані методи дослідження – бібліосемантичний, системного підходу та аналізу. Результати. Зниження фізичної активності (ФА) внаслідок карантинних обмежень може спричинити широкий спектр погіршення стану здоров’я, у тому числі, у пацієнтів з хронічними захворюваннями серця та обміну речовин. Гіпокінезія є потужним фактором ризику важкого перебігу COVID-19 у пацієнтів, підвищує ризик госпіталізації і смертності. Регулярна ФА та заняття фізичними вправами в безпечній домашній обстановці є важливою стратегією зміцнення здоров’я під час коронавірусної кризи. Висновки: В сучасних умовах пандемії COVID-19 і періодичних карантинних обмежень у практичній діяльності медичних працівників первинної медико-санітарної допомоги необхідно стимулювати підвищення рівня фізичної активності пацієнтів, що є фактором змінення здоров’я та зменшення ризику важких наслідків коронавірусної хвороби.