ОЦІНКА ДИНАМІКИ РІВНІВ СКОЛІОЗУ ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЯК НАПРЯМОК В ОРГАНІЗАЦІЇ РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ЗАХОДІВ - Пономаренко, Н.П.; Ридзель, Ю.М.; Демченко, А.А.; Майдіков, Ю.Л. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: аналіз динаміки рівнів сколіозу серед дитячого населення 0-17 років Чернігівської області та України, встановлення вікових категорії дітей, які мають найвищі рівні зазначеної патології. Матеріали та методи: джерелом інформації були дані Центру медичної статистики МОЗ України та Державної служби статистики. Санітарно-статистичними дослідженнями охоплені Україна та Чернігівська область. Здійснено аналіз структури захворюваності по вікових групах за вказаний період. Статистична обробка проведена за програмою Excel. Результати. В період 2016-2020 рр. як в Україні в цілому, так і в Чернігівській області рівні поширеності зазначеної патології незначно знизилися (на 17,7% та 14,8% відповідно). Відмічалося зростання випадків сколіозу серед хлопчиків на 2,5% та зменшення серед дівчаток також на 2,5%. Визначено збільшення рівнів випадків сколіозу серед дітей по закінченню дошкільного періоду: шестирічок в 1,2 рази, семирічок – 1,9 разів, що свідчить про більш ранній розвиток патології в сучасних умовах недостатньої фізичної активності підростаючого покоління. Висновки. За п’ятирічний період спостереження (2016-2020 роки) рівень поширеності сколіозу серед дітей 0-17 років Чернігівського регіону знизився на 14,8% і на кінець звітного періоду був на 43% нижчий за загальнодержавний показник. За проаналізований період відзначається переважання зазначеної патології серед дівчаток. Незмінно найвищі рівні патології спостерігаються серед дітей шкільного періоду з тенденцією до зростання випадків сколіозу у школярів.