ЗДОРОВ’Я ГРОМАДЯН УКРАЇНИ – ВАЖЛИВА СКЛАДОВА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ПОТЕНЦІАЛУ СУВЕРЕНІТЕТУ ДЕРЖАВИ - Вороненко, Ю.В.; Кошова, С.П.; Михальчук, В.М.; Радиш, Я.Ф. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: висвітлення проблеми здоров’я людини як філософського феномена і важливої складової національної безпеки та потенціалу суверенітету держави. Матеріали та методи. Проаналізовано наукові джерела за темою (14) з використанням методів системного підходу та системного аналізу. Результати. Стан здоров’я нації безпосередньо зумовлює рівень продуктивності праці в суспільстві і значною мірою впливає на перспективи його соціально-економічного розвитку. Але коли здоров’я громадян розглядається в контексті національної безпеки та оборони, воно набуває ще й стратегічного значення. Сутність поняття “суверенітет” дає підстави стверджувати, що стійкий державний суверенітет – це те, що створює гарантію стабільності і високий рівень національної безпеки. Висновки. Сьогодні надзвичайно важливо враховувати можливі конфігурації майбутнього: визначати стратегічні пріоритети, створювати сприятливі умови для стійкого розвитку. А такий розвиток в сучасних умовах залежить не тільки і не стільки від стану економіки, скільки від рівня здоров’я громадян держави та якості державного управління.