ЖИРОВА ХВОРОБА ПЕЧІНКИ У КЛІЄНТІВ ЗАКЛАДІВ СОЦІАЛЬНОЇ РЕІНТЕГРАЦІЇ - Belovičová, M.; Popovičová, M. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) характеризується наявністю жирового гепатозу, тобто надмірного накопичення жиру в тканинах печінки, пов’язаного з інсулінорезистентністю. НАЖХП вважається проявом метаболічного синдрому органу/печінки, він може відіграти ключову роль у патогенезі системного атеросклерозу. Проєкт «Скринінг захворювань печінки в установі соціальної реінтеграції» проводився з 1/2020 по 10/2020. Він здійснювався в рамках інституційного проєкту Університету здоров’я та соціальних наук Святої Єлизавети і Словацької спільноти практичного ожиріння при Інституті Христа Первосвященника в Жаковце. Метою дослідження було: а) знайти взаємозв’язок між ступенем фіброзу та ступенем стеатозу; в) визначити взаємозв’язок між рівнем NH3 та індикаторами жирового спектру (CHOL, TAG, LDL, HDL); с) визначити взаємозв’язок між рівнем NH3 та рівнем стеатозу. У статті автор оцінює індивідуальні результати проєктів. Крім догляду за пацієнтами в поліклініках, не слід забувати про клієнтів в установах соціальної реінтеграції, у яких через наявність декількох факторів ризику поширеність хвороб печінки та інших хвороб цивілізації є навіть вищою порівняно із усім населенням.