ЕФЕКТИВНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЇ КОРЕКЦІЇ НЕФІКСОВАНИХ ПОРУШЕНЬ ОРА У ЮНИХ СПОРТСМЕНІВ ІГРОВИХ ВИДІВ СПОРТУ - Гузак, О.Ю.; Дуб, М.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
У статі наведені відомості щодо ефективності застосування технології корекції нефіксованих порушень ОРА у юних спортсменів ігрових видів спорту. Мета дослідження – науково обґрунтувати та експериментально перевірити ефективність застосування технології корекції нефіксованих порушень ОРА у юних спортсменів ігрових видів спорту. Матеріали та методи: теоретичні, емпіричні та математико-статистичні методи. У дослідженні взяли участь 68 спортсменів віком 12-14 років (футбол, гандбол – юнаки (30 осіб), волейбол, баскетбол – дівчата (38 осіб)). Результати. Відбулося зменшення кількості спортсменів із недостатніми для ефективної тренувальної діяльності показниками соматичного здоров’я та із середніми (пограничними) показниками здоров’я на 19,12% і 29,41%, та збільшилася кількість спортсменів із достатніми для тренувальної діяльності та «безпечними» для соматичного здоров’я показниками ІРЗ: вище за середні – на 7,35%, високі – на 41,18%, що вказує на позитивну динаміку та істотні зміни структури рівня їхнього соматичного здоров’я.