ОСОБЛИВОСТІ ЗВ’ЯЗКУ РІВНЯ СТРЕСУ ПРАЦЮЮЧОГО НАСЕЛЕННЯ І СТАНУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Кальниш, В.В.; Нагорна, А.М.; Майдиков, Ю.Л. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – встановити особливості зв'язку рівня психоемоційного стану працюючого населення України з економічним розвитком країни в різні періоди в інтервалі 1992-2019 рр. Матеріали та методи. При виконанні роботи були використані показники економічного розвитку України: валовий внутрішній продукт (ВВП), валовий внутрішній продукт (за паритетом купівельної спроможності – ПКС), на душу населення (ВВПд), зміна ВВП ПКС в поточний період щодо минулого року у відсотках, а також частка від ділення стандартизованої смертності чоловіків на такий же показник для жінок в діапазоні віку 15-19, 20-24, ... , 60-64 років як показник психоемоційного стану (рівень стресу). Результати дослідження аналізувалися за допомогою факторного аналізу. Результати. Підвищення рівня стресу працюючого населення України пов’язано з дією численних шкідливих соціально-політичних чинників. Одним із потужних діючих компонентів цих факторів є економічний фактор, характеристиками якого є ВВП і його похідні. Цілком очевидно, що цей фактор надає неоднаковий вплив на осіб різного віку. Це пов’язано з тим, що професійне і соціальне навантаження на осіб різного віку принципово не може бути рівнозначним. Цю тезу добре доводить характеристика стресового навантаження на осіб різного віку. Висновки. Проведений аналіз показав наявність чіткої залежності рівня психоемоційного напруження у працюючого населення в широкому діапазоні віку. Винятком є діапазон вікових груп 15-19 років, де такої залежності не виявлено. Решта вікові групи складним чином пов'язані з економічним станом країни. З них виділено три вікових інтервалу, зв'язок яких з економічними показниками має різний характер, що істотно позначається на динаміці їх психоемоційного напруження в період з 1992 по 2019 роки. Ці дані можуть бути враховані при розробці стратегії розвитку економіки України на подальшу перспективу.