РОЛЬ МЕДСЕСТРИ У ВВЕДЕННІ СИСТЕМНОГО ТРОМБОЛІЗИСУ - Поповічева, М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Раптове судинно-мозкове порушення кровообігу – інсульт – в цілому світі являeтся третьою за частотою причиною смерті. Тому, все частіше з'являються нові тренди в лікуванні неврологічних захворювань, до яких відноситься тромболітична терапія. Тромболітична терапія – це новий принциповий підхід в лікуванні ішемічних судинних інсультів і вважається інноваційним лікуванням. Метою статті є презентувати і проаналізувати три описи випадків пацієнтів, які подолали судинну мозкову ішемію. Проаналізовано також завдання медсестри при подачі системного тромболізису. Кожен пацієнт, котрий переніс судинно-мозковий інсульт, потребує інтенсивного медичного догляду. Саме тому, у цих пацієнтів у відділенні з інтенсивного догляду постійно стежать за життєво важливими функціями і неврологічним статусом. Висновки. Своєчасна подача тромболітичної терапії означає швидке одужання пацієнта, мінімалізацію залежності у життєвій діяльності і зниження смертності. Сестра по догляду при гострому судинно-мозковому інсульті виконує важливу і незамінну роль в догляді, тому що стан пацієнта після ішемії може змінюватися в будь-який час. У висновку нашої статті ми сумували пропозиції і практичні рекомендації.