ЗАКОНОДАВЧЕ РЕГУЛЮВАННЯ РЕАБІЛІТАЦІЇ В СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ - Мостепан, Т.В.; Горачук, В.В.; Долженко, М.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: виявити нові підходи до реабілітації в сфері охорони здоров’я відповідно до законодавства 2020 року; визначити заходи реагування на них органів управління та надавачів реабілітаційної допомоги. Матеріали та методи: нормативно-правові документи (7 од.); методи системного підходу, порівняльного та контент-аналізу, моделювання. Результати. Визначені державна політика й стратегії з реабілітації в сфері охорони здоров’я; вперше задекларовано початок проведення реабілітації з гострого періоду захворювання. Представлено перелік фахівців з реабілітації та введено поняття мультидисциплінарних реабілітаційних команд з можливістю залучення лікарів будь-яких спеціальностей. Якість реабілітаційної допомоги має забезпечуватись використанням індивідуального реабілітаційного плану та доказових технологій. Розширений перелік спеціалізованих реабілітаційних закладів. Визначені структурні підрозділи з реабілітації в умовах третинної, вторинної та первинної медичної допомоги. Представлені джерела фінансування реабілітаційної допомоги. Висновки. Дотримання нових законодавчих вимог потребує додаткового тематичного навчання лікарів усіх клінічних спеціальностей з реабілітації та створення умов для функціонування мультидисциплінарних реабілітаційних команд в закладах охорони здоров’я.