ДОКАЗОВІ ПІДХОДИ ДО КОМУНІКАЦІЇ У СФЕРІ НЕІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ: ВИЗНАЧЕННЯ КАНАЛІВ - Гульчій, О.П.; Слабкий, Г.О.; Балашов, К.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
За даними Інституту вимірювання та оцінки здоров’я бл. 40% людей у віці від 15 до 49 та 80% у віці 50-69 років у світі помирають від неінфекційних захворювань (НІЗ). В Україні у згаданих вікових групах частка смертей, спричинених НІЗ, значно вища, ніж у європейських країнах, і становить близько 60% та 90% відповідно. Мета. Запропонувати підходи до підвищення ефективності комунікації ризиків розвитку неінфекційних захворювань на основі вивчення вподобань громадян України щодо каналів отримання інформації про здоров’я. Матеріали та методи. Аналіз даних Мультиіндикаторного кластерного обстеження домогосподарств (MICS-2012) показує, що працівники медичних закладів користуються істотно більшою довірою, ніж друзі та родичі, працівники аптек, інтернет та телебачення. Результати. Порівняння обізнаності населення щодо здоров’я дітей, основ репродуктивного здоров’я, даних про куріння та вживання алкоголю свідчить про вищу інформованість щодо здоров’я та схильність до більш здорової поведінки серед тих, хто довіряє лікарям, порівняно з іншими каналами інформації. Висновки. Запропонована рамка підготовки медичного персоналу з питань профілактики НІЗ, що передбачає опанування фахових та комунікаційних компетенцій для ефективної роботи з пацієнтами.