PREVENTION OF VENTILATOR-ASSOCIATED PNEUMONIA IN INTENSIVE DEPARTMENTS FROM THE NURSING PERSPECTIVE - Hudáková, T. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Вентиляторно-асоційована пневмонія (ВАП), є серйозною внутрішньолікарняною інфекцією для пацієнта у відділенні інтенсивної терапії. Важливу роль у його профілактиці відіграє медсестра, яка забезпечує догляд за провітрюваним хворим. Цей звіт привертає увагу до профілактичних аспектів ВАП з точки зору медсестри, таких як очищення ротової порожнини, обслуговування дихальних шляхів, дренування підглоткового простору, положення голови пацієнта на механічному вентиляторі. Ми вказуємо на рекомендації та дослідження, які охоплюють профілактику ВАП.