РЕЗУЛЬТАТИ СОЦІОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ СЕРЕД ПАЦІЄНТІВ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ГІРСЬКОЇ ЗОНИ ЩОДО ЇХ ОЦІНКИ ДОСТУПНОСТІ ТА ЯКОСТІ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ - Рогач, І.М.; Данко, Д.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи: дослідити рівень оцінки доступності та якості спеціалізованої медичної допомоги пацієнтами закладів охорони здоров’я гірської зони Закарпаття. Матеріали та методи. Матеріалами стали результати проведеного соціологічного дослідження серед пацієнтів стаціонарних відділень закладів охорони здоров’я спеціалізованої медичної допомоги гірської зони Закарпатської області. За спеціально розробленою анкетою було опитано 474 пацієнти. При проведені дослідження було використано соціологічний та статистичний методи. Результати. У ході соціологічного дослідження серед пацієнтів стаціонарних відділень закладів охорони здоров’я спеціалізованої медичної допомоги гірської географічної зони Закарпатської області встановлено недостатній рівень фізичної (амбулаторної 28,1±2,3% і стаціонарної 18,1±1,9%) та економічної доступності (амбулаторної 24,2±2,2% і стаціонарної 42,6±2,5%) та її якості (амбулаторної 32,1±2,3% і стаціонарної 27,2±2,2%), що не відповідає законодавству України та вимогам ВООЗ по забезпеченню населення медичною допомогою у відповідності до його потреб. Висновки. Отримані дані стануть підставою для прийняття управлінських рішень з реформування системи охорони здоров’я в регіоні.