УДОСКОНАЛЕНА МОДЕЛЬ ОРГАНІЗАЦІЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПАЦІЄНТАМ З ПАТОЛОГІЧНИМИ ТА ВІКОВИМИ ЗМІНАМИ ШКІРИ - Глєбова, Є.Є. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: обґрунтувати та розробити удосконалену модель організації медичної допомоги пацієнтам з патологічними та віковими змінами шкіри. Матеріали та методи: дані результатів власного дослідження автора як фрагменту науково-дослідної роботи кафедри управління охороною здоров’я НМАПО імені П.Л. Шупика. Методи системного підходу і аналізу, синтезу, моделювання. Результати: доцільність розробки удосконаленої моделі обумовлена: недосконалістю нормативно-правового регулювання організації дерматовенерологічної допомоги; вузькоспеціалізованим підходом до лікування хвороб шкіри та коригування вікових змін, відсутністю обґрунтованих механізмів взаємодії надавачів медичних послуг; низьким освітнім рівнем пацієнтів з питань збереження здоров’я шкіри; обмеженим використанням в косметологічній практиці доказових технологій. Ключовими елементами удосконаленої моделі запропоновані: типова програма комплексної медичної допомоги пацієнту з патологічними та віковими змінами шкіри; удосконалені технології освітньо-профілактичної роботи з населенням; міждисциплінарні команди фахівців; доказові технології косметологічної допомоги; мотиваційні ресурси. Висновки: запропонована удосконалена модель може бути впроваджена в діяльність багатопрофільних закладів охорони здоров’я будь-якої форми власності.