ВІДНОШЕННЯ ВАГІТНИХ ЖІНОК ДО МОЖЛИВОСТІ ОТРИМАННЯ АКУШЕРСЬКОЇ ДОПОМОГИ У СІМЕЙНИХ ЛІКАРІВ - Щербінська, О.С. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – дослідити рівень готовності вагітних жінок отримувати акушерську допомогу у сімейних лікарів. Матеріали та методи. Матеріалами стали результати соціологічного дослідження серед 439 жінок вагітних жінок центрального, південного та західного регіонів України. При проведені дослідження було використано соціологічний та статистичний методи. Результати. За результатами проведеного соціологічного дослідження вставлено достатньо високий рівень прихильності вагітних жінок до отримання акушерської допомоги у сімейних лікарів. При цьому він є вищим у жінок, які проживають у сільській місцевості ніж у містах. Так, серед першовагітних сільських жінок таких було 56,5%, а серед сільських жінок, які мають не першу вагітність – 63,9%. Серед міських жителів таких жінок відповідно було 39,8% та 62,4%. Із загальної кількості опитаних сільських жінок 85,9% прикріпилися до сімейних лікарів та 81,2% звертаються до сімейних лікарів щорічно з причин, які не пов’язані з вагітністю. Із загальної кількості опитаних міських жінок 69,5% прикріпилися до сімейних лікарів та 63,6% звертаються до сімейних лікарів щорічно з причин, які не пов’язані з вагітністю. Висновки. Результати дослідження вказують на необхідність проведення роботи з підняття престижу сімейних лікарів серед вагітних жінок.