ДЕЯКІ ПОКАЗНИКИ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НАСЕЛЕННЯ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Білак-Лук’янчук, В.Й.; Василенко, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи: провести аналіз тенденцій динаміки показників захворюваності населення Закарпатської області у порівнянні з показниками захворюваності населення України. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження дані галузевої статистичної звітності в Закарпатській області за період 2013-2017 рр. При виконанні дослідження використано медико-статистичний метод та метод структурно-логічного аналізу. Результати та обговорення. В ході дослідження встановлено, що загальні показники захворюваності населення Закарпатської області за період 2013-2017 років мають тенденцію до зниження в склали 58729,9 на 100 тис. населення, при цьому показники за класом «Деякі інфекційні та паразитарні хвороби» скоротилися на 9,3% і склали 1529,4 на 100 тис. населення. В тому числі показники захворюваності населення Закарпатської області на туберкульоз зросли на 10,3% і склали 67,5 на 100 тис. населення. Починаючи з 2014 року показники захворюваності населення Закарпатської області за класом «Хвороби системи кровообігу» зросли на 3,8% і склали 4859,5 на 100 тис. населення, показники захворюваності на новоутворення в області стабільні і складають 668,7 на 100 тис. населення. Висновки. В цілому тенденції показників захворюваності населення Закарпатської області відповідають загальнонаціональним тенденціям крім класу «Хвороби системи кровообігу»: тоді як в області відмічаються тенденції до зростання показника, в країні в цілому він знижується.