РОЛЬ МЕДИЧНИХ СЕСТЕР В ПРОФІЛАКТИЦІ МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ В УМОВАХ КУРОРТУ - Petreková, V.; Belovičová, M. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: вивчити рівень інформованості пацієнтів, що проходять санаторно-курортне лікування про метаболічний синдром, методи його профілактики за допомогою зміни способу життя і ролі медсестер в навчанні пацієнтів з питань попередження метаболічного синдрому. Матеріали та методи. З використанням оригінальної анкети анонімно опитано 100 пацієнтів, які проходили лікування на курорті Вишні Ружбахи. Питання анкети складалися з блоку питань по метаболічному синдрому і блоку питань, що стосуються способу життя респондентів. Результати. При створенні дизайну дослідження було сформульовано 7 гіпотез, які проходили перевірку за допомогою анкети. Всього опитано 100 пацієнтів, з них 49 чоловіків і 51 жінка. Середній вік респондентів склав 40 років. При обробці даних з анкети ми з'ясували, що 56% респондентів заявили, що не можуть розрахувати свій індекс маси тіла. Згідно з нашими результатами, більшість респондентів мають надлишкову вагу або страждають ожирінням і не в змозі визначитит самі, чи мають вони надлишкову вагу або ожиріння. Можна з упевненістю сказати, що згідно з отриманими відповідями, пацієнти з вищою освітою приділяють більше уваги занять фізкультурою і спортом, як активними, так і розважальними. Пацієнти з вищою освітою частіше їдять здорову їжу в порівнянні з пацієнтами з іншими рівнями освіти. Жінки харчуються здоровіше чоловіків, їх раціон харчування більш різноманітний. Він складається з більшої кількості овочів і фруктів в порівнянні з чоловічими дієтами, в яких, навпаки, переважають м’ясні страви. Більше половини респондентів готові отримувати інформацію по метаболічному синдрому за допомогою навчальних лекцій або навчальних матеріалів. У роботі ми вказуємо на важливість сестринської справи в профілактиці цього серйозного цивілізаційного захворювання і на незамінну роль медсестри в навчанні пацієнтів. Висновки. Освіта являє собою один з нефармакологічних способів впливу на пацієнта і його сім’ю в контексті вторинної профілактики і є важливою частиною загального лікування пацієнта. Це процес, який впливає на їх поведінку. Це дозволяє нам вносити зміни в знання, відносини і навички, необхідні для зміцнення, захисту і розвитку здоров'я пацієнтів. Це важлива частина всієї сестринської діяльності.