ОСОБЛИВОСТІ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ З ФУНКЦІОНАЛЬНИМИ РОЗЛАДАМИ ТРАВНОГО КАНАЛУ - Савицький, Я.М.; Швидкий, Я.Б.; Бичков, М.А. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
В останні роки особливої актуальності набуває проблема функціональних захворювань шлунково-кишкового каналу завдяки значній поширеності даної патології в світі і в Україні зокрема. Метою даної роботи було висвітлити окремі моменти раціонального харчування пацієнтів з функціональною диспепсією. Наведено дані стосовно поширеності функціональних захворювань шлунково-кишкового каналу. Розглянуті можливі ланки патогенезу такої патології. Особливу увагу приділено основним продуктам харчування у хворих на функціональну диспепсію та їх дії на органи травлення. Представлені рекомендовані продукти та ті, які необхідно обмежити при функціональних захворюваннях органів травлення. Виділено заборонені продукти при функціональній диспепсії. Розглянуті прості природні способи усунення симптомів функціональної диспепсії. Наведені золоті правила дієтотерапії при функціональній диспепсії. Зроблено висновок, що застосування раціонального харчування у таких пацієнтів допоможе суттєво знизити рівень захворюваності завдяки своїй профілактичній дії та прискорити одужання за рахунок збалансованого складу продуктів.