СТАТЕВІ ВІДМІННОСТІ СПОРТИВНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ПРИЗЕРІВ МІЖНАРОДНИХ ЗМАГАНЬ З КЛАСИЧНОГО ПАУЕРЛІФТИНГУ СЕРЕД СТУДЕНТІВ ВНЗ - Федорішко, А.А. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: виявити статеві відмінності спортивних результатів у класичному пауерліфтингу серед студентів. Методи дослідження: порівняльний аналіз результатів кубків світу 2016-2019 років з класичного пауерліфтингу серед університетів та узагальнення отриманих даних; методи статистичної обробки. Результати дослідження та їхнє обговорення. Ми провели аналіз змагальних результатів чотирьох кубків світу (2016-2019 роки) з класичного пауерліфтингу серед університетів у трьох вагових категоріях, які найближчі між собою за масою тіла спортсменів: до 57, 72, 84 кг серед жінок і до 59, 74, 83 кг серед чоловіків. Враховувались результати у сумі триборства, показані переможцями та призерами цих змагань, а також кращі результати у присіданні, жимі лежачи, тязі, показні переможцями та призерами в окремих вправах. Висновки: Статеві відмінності у будові й складі тіла, функціональних можливостей органів і систем організму впливають на спортивні результати чоловіків і жінок. Аналіз кращих спортивних результатів жінок показує, що рівень статевих відмінностей показників у класичному пауерліфтингу залежить від виду змагальної програми й складає в середньому 37,04% у сумі триборства, 26,38% у присіданні, 42.72% у жимі лежачи, 34,97% у тязі.