Оцінювання впливу програми фізичної терапії на параметри міофасціального больового синдрому та показники функціонування орофаціальної зони пацієнтів з бруксизмом - Боднар, А.Б.; Шеремета, Л.М. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета – оцінювання ефективності впливу розробленої програми фізичної терапії на параметри міофасціального больового синдрому та показники функціонування орофаціальної зони пацієнтів з бруксизмом. Матеріал та методи. Контрольну групу склали 32 особи без обтяженого стоматологічного статусу. Групу 1 склала 31 особа з бруксизмом, який корегували індивідуальними релаксаційними капами. Групу 2 склали 32 особи з бруксизмом, у яких додатково до кап застосували програму фізичної терапії (терапевтичні вправи, масаж, постізометрична релаксація, кінезіологічне тейпування для жувальних м’язів, м’язів обличчя, шиї, шийно-комірцевої зони, спини, плечового поясу, транскутанну електроміостимуляцію жувальних м’язів; сеанси ауторелаксації за Шульцем; навчання пацієнтів упродовж трьох місяців). Ефективність втручання оцінювали за динамікою пальпації тканин обличчя та шиї, мануальним м’язовим тестуванням, Jaw Functional Limitation Scale, Oral Health Impact Profile. Результати. Програма комплексної фізичної терапії продемонструвала статистично значуще кращий вплив (р<0,05) на досліджувані показники міофасціальної дисфункції (результати пальпації, мануальне м’язове тестування) та показники функціонування орофаціальної зони (Jaw Functional Limitation Scale, Oral Health Impact Profile) порівняно з групою пацієнтів, які проходили реабілітацію із застосуванням пасивної сплінт-терапії. У пацієнтів, які користувались тільки індивідуальними капами, визначено покращення за окремими компонентами міофасціального больового синдрому у жувальних та скроневих м’язах. У них незначно покращився стан тканин шиї та плечового поясу. Висновки. Засоби фізичної терапії покращують ефективність стоматологічних ортопедичних втручань, отже, їх доцільно застосовувати для зменшення вираженості патологічних міофасціальних ознак та покращення функціонування орофаціальної зони у пацієнтів з бруксизмом.