Ефективність застосування освітнього компоненту в програмах фізичної терапії пацієнтів з неспецифічним болем у спині - Згурський, А.А.; Лазарева, О.Б. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета – проаналізувати докази ефективності застосування освітнього компоненту в терапії пацієнтів з неспецифічним болем у спині. Матеріали та методи. Здійснено пошук наукових досліджень українською мовою у бібліотеці Google Scholar та пошук систематичних оглядів англійською мовою у бібліотеках PubMed та Pedro. Нами було проаналізовано 4 систематичних огляди, які включали 59 рандомізованих контрольованих клінічних досліджень. Результати. Освітні компоненти в терапії неспецифічного болю спини рекомендується застосовувати як частину терапевтичного підходу першої лінії лікування гострого, післягострого і хронічного болю. Зміст і форма освітніх компонентів можуть відрізнятися, що може призводити до різних результатів терапевтичного втручання. Застосування освітніх компонентів окремо від інших методів терапевтичного втручання має менш ефективний вплив на стан пацієнта і потребує додаткового вивчення. В Україні питання ефективності застосування освітніх компонентів у терапії пацієнтів з неспецифічним болем в нижній частині спини не досліджувалось. Висновки. Освітні компоненти у програмах фізичної терапії неспецифічного болю у спині є ефективними додатковими методами терапевтичного втручання. Зміст та форма освітніх компонентів мають обов’язково базуватися на основі результатів оцінювання з урахуванням механізмів виникнення болю, індивідуальних особливостей пацієнта, впливу психосоціальних факторів та ризику розвитку тривалого болю в нижній частині спини.