Роль комерційних клініко-діагностичних лабораторій як частини приватного медичного сектору в системі охорони здоров’я України - Артемчук, Л.В.; Криницька, І.Я. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: метою дослідження є аналіз ролі приватного медичного сектору й комерційних клініко-діагностичних лабораторій у забезпеченні доступності та якості медичних послуг в умовах реформування системи охорони здоров’я України. Матеріали та методи. Для аналізу використано наукометричні бази даних (Google Scholar, PubMed, Scopus), сайти наукових фахових видань, звіти Міністерства охорони здоров’я України, Державної служби статистики України, репозиторії закладів вищої освіти. За результатами пошуку опрацьовано публікації за останні 10 років. У роботі використано такі методи наукового дослідження: бібліосемантичний, контент-аналіз, структурно-логічний аналіз. Результати. Встановлено, що приватний медичний сектор в Україні має великий потенціал для зростання та створює конкурентне середовище на ринку медичних послуг, що підвищує ефективність роботи галузі загалом і покращує якість надання як діагностичних, так і лікувально-профілактичних послуг, але його стабільний розвиток залежить від вирішення викликів, пов’язаних із державним медичним сектором, військовими діями та загальною економічною ситуацією в країні.Клінічна лабораторна діагностика, зі свого боку, є важливою ланкою у забезпеченні точності та надійності медичного діагнозу, а комерційні клініко-діагностичні лабораторії відіграють критичну роль у сучасній системі охорони здоров’я, будучи тригерами інновацій, зменшуючи навантаження на державні медичні установи, сприяючи підвищенню якості медичної допомоги й розширенню доступу пацієнтів до діагностичних медичних послуг (завдяки широкому діапазону діагностичних тестів, упровадженню автоматизації, гнучкому графіку роботи та розгалуженій мережі). Висновки. Проведений аналіз допоможе сформувати підґрунтя для покращення комунікації, координації та співпраці між приватним медичним лабораторним сектором як повноцінним учасником національного ринку лабораторних послуг і державними закладами охорони здоров’я.