Забезпечення населення Закарпаття стоматологічною допомогою за програмою медичних гарантій - Слабкий, Г.О.; Дудник, С.В.; Пішковці, А.-М.М.; Пішковці, В.М. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: дослідити рівень надання дорослому населенню Закарпатської області стоматологічної допомоги за програмою медичних гарантій.Матеріали та методи. Об’єкт дослідження: надання безоплатної стоматологічної допомоги за програмою медичних гарантій у закладах охорони здоров’я Закарпатської області. Матеріали дослідження: електронні записи НСЗУ за період 2021–2024 рр. у розрізі закладів охорони здоров’я Закарпатської області. Методи дослідження: бібліосемантичний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Обробка даних проводилася з використанням загальноприйнятих методів медичної статистики.Результати. За період дослідження (2021–2024 рр.) гарантована стоматологічна допомога населенню області за державною програмою медичних гарантій надавалася у закладах охорони здоров’я загальної мережі та двох спеціалізованих стоматологічних поліклініках. За період дослідження кількість закладів охорони здоров’я, у яких надавалася стоматологічна допомога, скоротилася на п’ять і в 2024 р. становила 17 закладів. У процесі реформування системи охорони здоров’я області КНП «Закарпатська обласна клінічна стоматологічна поліклініка» Закарпатської обласної ради була ліквідована. В області функціонує один спеціалізований заклад охорони здоров’я – КНП «Свалявський стоматологічний центр» Свалявської міської ради. На 2024 р. три заклади охорони здоров’я уклали з НСЗУ угоду на надання безоплатної стоматологічної допомоги населенню державною програмою медичних гарантій, але її не надавали. Установлено, що за наявності в області розгалуженої мережі спеціалізованих закладів стоматологічної медичної допомоги приватної форми власності жоден із них за роки дослідження не уклав угоду з НСЗУ на надання медичної допомоги населенню в рамках Програми медичних гарантій. Кількість населення області, яке отримувало стоматологічну допомогу за програмою державних гарантів за роками, становила: 2021 р. – 56 402 особи, 2022 р. – 63 148 осіб, 2023 р. – 61 467 осіб, 2024 р. – 52 578 осіб. Установлено, що із загальної кількості осіб, що отримували стоматологічну допомогу, до 34,7% становили діти. У структурі причин звернення населення за стоматологічною допомогою до 3,0% становили профілактичні звернення, решта звернень були з лікувальною метою. Отримані дані вказують на те, що в Закарпатській області не виконуються прийняті для впровадження в системі охорони здоров’я України принципи ВООЗ, які визначені «Глобальною стратегією з боротьби з хворобами порожнини рота».Висновки. Проведений аналіз указує на те, що організація надання населенню стоматологічної допомоги за програмою Державних гарантій у Закарпатській області не є пріоритетною і потребує прийняття управлінських рішень із метою забезпечення населення територіально доступною стоматологічною допомогою.