Інноваційні технології мобільних застосунків у реабілітаційній практиці: персоналізований підхід до відновлення функцій організму - Горошко, В.І.; Горошко, А.І. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: оцінка ефективності та доцільності використання мобільних додатків як інструменту для персоналізованої реабілітації пацієнтів/клієнтів із різними патологіями. Ураховуючи активний розвиток цифрових технологій у сфері охорони здоров’я, актуальним постає питання інтеграції мобільних рішень у клінічну практику фізичної терапії та ерготерапії. У дослідженні розглядаються потенціал і різні функціональні рішення мобільних додатків для поліпшення загального функціонального стану пацієнтів/клієнтів, оптимізації реабілітаційних утручань та підвищення якості обслуговування пацієнтів/клієнтів.Матеріали та методи. Методологічною основою слугував систематичний огляд наукової літератури за період 2014–2024 рр. із використанням баз даних PubMed, Scopus та Google Scholar. Критеріями включення були: публікації у рецензованих журналах, англомовні статті, дослідження з клінічним фокусом на застосування мобільних технологій у реабілітації та відновній медицині. Емпіричний компонент дослідження реалізовано через структуроване анкетування серед фахівців галузі реабілітації – фізичних терапевтів (n = 34), лікарів фізичної та реабілітаційної медицини (n = 11) та ерготерапевтів (n = 26). Анкетування охоплювало оцінку ставлення до цифрових інструментів і мобільних пристроїв, готовності до їх упровадження та практичного досвіду використання у клінічній практиці.Клінічне тестування охоплювало три мобільні додатки: PhysiApp, RehabCoach та Kaia Health, які були вибрані за критерієм доступності для всіх категорій населення України (безкоштовність) та адаптивності до потреб пацієнтів/клієнтів. Участь у випробуванні взяли 277 пацієнтів/клієнтів (128 жінок, 149 чоловіків) віком від 18 до 68 років. Гендерна рівність збережена.Пацієнти/клієнти застосовували мобільні додатки в межах щоденної реабілітаційної практики у процесі відновлення згідно з індивідуальним реабілітаційним планом кожного пацієнта/клієнта, а дані про динаміку стану, тривалість лікування та задоволеність користувачів були систематизовані та проаналізовані безпосередньо після збору усієї статистичної інформації.Результати дослідження свідчать про значне поліпшення функціонального стану пацієнтів/клієнтів, скорочення тривалості реабілітаційного циклу та високий рівень користувацької задоволеності. Понад 85% лікарів фізичної і реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів, ерготерапевтів, що взяли участь в опитуванні, рекомендували застосування цифрових рішень у щоденній практиці та мали позитивний власний досвід такого використання у роботі з пацієнтами/клієнтами. Серед ключових переваг мобільних додатків визначено: персоналізований підхід до пацієнта, доступність програм у будь-який час, можливість дистанційного моніторингу та забезпечення постійного зворотного зв’язку. Пацієнти особливо позитивно оцінили інтерфейс додатків, індивідуалізацію тренувальних програм, а також мотиваційний ефект у процесі реабілітації.На підставі отриманих даних установлено, що мобільні додатки можуть слугувати ефективним інструментом для підтримки реабілітаційного процесу, особливо в умовах обмеженого доступу до очних медичних послуг або за потреби в автономному дотриманні програми. Упровадження мобільних технологій у практику реабілітаційної медицини відповідає принципам доказової медицини, сприяє оптимізації реабілітаційних маршрутів та забезпечує індивідуалізований підхід до втручань. У підсумку дослідження підтверджує доцільність системної інтеграції мобільних додатків у реабілітаційну медицину як засобу підвищення ефективності, доступності та якості надання допомоги пацієнтам/клієнтам. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на розширення спектру індикаторів ефективності, розвиток методів цифрового моніторингу та розроблення рекомендацій щодо стандартизації використання мобільних додатків у реабілітаційних практиках, підбір та розроблення нових мобільних додатків відповідно до нозологій, а також затверджена панель мобільних додатків, які будуть використовуватися в Україні.Висновки. Результати дослідження демонструють, що мобільні додатки в реабілітаційній медицині значно підвищують ефективність та зручність процесу реабілітації. Основними перевагами використання мобільних додатків є доступність для пацієнтів/клієнтів, персоналізований підхід та постійний моніторинг стану здоров’я і самостійне відстежування стану здоров’я самим пацієнтом/клієнтом, тобто безпосереднє залучення його до реабілітаційного процесу на всіх етапах реабілітації.