Основні аспекти фізичної терапії у пацієнтів онкологічного профілю в парадигмі біопсихосоціальної моделі - Гевко, У.П.; Попович, Д.В.; Миндзів, К.В.; Бойко, В.І.; Бай, А.В. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Фізична терапія відіграє важливу роль як складник комплексного лікування, спрямованого на зменшення фізичних симптомів, покращення рухової активності та підтримку психологічного благополуччя пацієнтів онкологічного профілю.Мета: дослідити та проаналізувати основні аспекти фізичної терапії у пацієнтів онкологічного профілю в контексті біопсихосоціальної моделі організації реабілітаційної допомоги з метою розвитку й удосконалення методів фізичної терапії, сприяючи поліпшенню якості життя та психосоціального стану пацієнтів з онкологічними захворюваннями.Матеріали та методи. Бібліосемантичний аналіз літературних джерел, висвітлених у базах Scopus, Web of Sciense, PabMed, Google Scholar, із питань сучасного підходу до реабілітації пацієнтів з онкологічними захворюваннями.Результати. На основі огляду науково-методичної літератури здійснено обґрунтування ефективності застосування фізичної терапії як складника комплексної реабілітації пацієнтів з онкологічними захворюваннями. Розглянуто сутність біопсихосоціального підходу до лікування та реабілітації пацієнтів з онкологічними захворюваннями та виокремлено його важливість у формуванні цілей фізичної терапії; обґрунтовано доцільність призначення фізичної терапії у поліпшенні якості життя пацієнтів з онкологічними захворюваннями, зокрема у зменшенні болю, відновленні функціональних можливостей і психосоціальній підтримці.Висновки. Внесення фізичної терапії у лікувальний план пацієнтів онкологічного профілю в контексті біопсихосоціальної моделі дає змогу досягти комплексного підходу до лікування, сприяючи збереженню та всебічному відновленню здоров’я, а також є ефективним інструментом у поліпшенні якості життя пацієнтів з онкологічними захворюваннями, сприяючи збільшенню функціональних можливостей, зниженню болю та поліпшенню психосоціального стану пацієнтів. Результати аналізу літературних джерел свідчать про те, що поєднання фізичної терапії з іншими методами лікування та підтримки може призвести до синергічного ефекту, що сприяє ефективнішому впливу на стан пацієнтів.